top of page

GESCHIEDENIS DER STUDENTENKRING SOTTEGEM

Studentenkring Sottegem werd opgericht in het jaar 2015 te Zottegem, door de volgende personen, die tot het einde van hen dagen als dé legendarische oprichters zullen blijven bekend staan;

Oprichtend praesidium 2015-2016

Praeses: Nino Galle

Vice-Praeses: Xander De Corte

Quaestor: Laura De Paepe en Jarn Denijs

Sport: Louie Van Rijsselberge en Kevin Van Vossel

Cultuur: Yanni Van de Velde en Vincent Broeckaert

Feest: Bert Stoebel en Aron Van Caenegem

IT: Maarten De Roover

Cantor: Bert Stoebel

Schachtentemmer: Emiel De Vleesschouwer (was de eerste schachtentemmer maar geen originele oprichter)

277231192_4939969679449607_1542049700496782193_n_edited.jpg
"Tot op de dag van vandaag is SKS een uiterst unieke en succesvolle club, tevens ook 1 van de weinige écht familiale clubs in heel het land. SKS’er ben je immers niet voor even, SKS’er ben je voor het leven."

Niels Detaye, Praeses 2018-2019

DE GESCHIEDENIS

Maar hoe werd deze bruisende en puur Zottegemse studentenvereniging uiteindelijk opgericht? Wat is het verhaal van Studentenkring Sottegem?

 

Wat je zeker kan zeggen is dat Studentenkring Sottegem een vereniging is die draait rond vriendschap, vree veel leute en écht Zottegems. De vereniging kent als bakermat Kaffee Planchee en menig SKS’er zien Pieter en Babs als de vader en moeder van hun tweede thuis. En dat is niet zonder reden. Het was in dit welbepaalde café dat het eerste idee ontsprong bij een groepje vrienden, op een mooie avond. Een bende die allen van het Koninklijk Atheneum Zottegem waren afgestudeerd en van het bouwjaar 1996 afstamden.  Nino Galle, Kevin Van Vossel, Vincent Broeckaert en Maarten De Roover zaten daar als eerste al pinten te drinken, later kwamen ook Louie Van Rijsselberge, Aron Van Caenegem en Yanni Van de Velde erbij zitten. 25 april, dat was de dag.

Het was aan dat ene tafeltje, daar onder de toen nog grote klok die de Kaffee toen sierde, dat er voor het eerst serieus werd gesproken over een nieuwe studentenvereniging. En waarom dat dan eigenlijk wel? Kon deze groep vrienden niet gewoon bij den Egmont gaan? Nee, natuurlijk niet! Niemand van deze groep had eigenlijk echt al veel gehoord over Moeder Egmont. Als Zottegemse student werden zij ook helemaal niet aangesproken door deze vereniging. En moesten ze dat nu nekeer zelf gaan doen? Haha, dat was voor de aanwezigen een tof staaltje cafépraat! Er werd lustig gedebatteerd over een naam voor die “nieuwe studentenvereniging”. Er verschenen heel wat varianten de revue, al werd er eigenlijk snel naar een studenten”kring” gegaan. Normaal is een kring dus wel gebonden aan een faculteit of studierichting, maar kentoe kentoe, daar trokken ze zich niets van aan! Studentenkring Zottegem dan? SZ? Dat rolde niet helemaal over de tong. Als ze nu eens de oude vertaling zouden nemen, Sottegem? SS. Mja, dat leek bij nader inziens toch geen geweldig gedacht. “We pakken der tus die K bij!”: SKS, Studentenkring Sottegem. Er werd die avond nog meer wilde plannen gemaakt, veel gelachen en voldoende bier verzet. Maar op het einde van de dag, toen wist die bonte bende het wel zeker, die studentenvereniging komt er.

 

Ongetwijfeld zijn er die volgende ochtend enkele wakker geworden met het gedacht dat de wilde plannen van de vorige avond wel bij wilde plannen zouden blijven. Niets was echter minder waar, tot velen hun verbazing. Niet veel later werd deze groep vrienden, aangevuld met nog enkele andere kameraden die de beschreven, befaamde avond niet aanwezig waren, uitgenodigd in een even befaamde kelder in het Windeekse. De initiatiefnemers van deze bijeenkomst, Nino Galle en Xander De Corte, lieten er geen gras over groeien. Die club, die vereniging, dat SKS, dat werd opgericht. En wel met vaart, nondedomme! In Xander zijn kelder werden de eerste, concrete stappen gezet naar het SKS dat we vandaag de dag kennen.

Aanwezig die dag waren volgende mensen: Nino Galle, Xander De Corte, Jarn Denijs, Laura De Paepe, Louie Van Rijsselberge, Kevin Van Vossel, Aron Van Caenegem, Bert Stoebel, Yanni Van de Velde, Vincent Broeckaert, Maarten De Roover, Demi Eloot en Ilmijat Achmedova. Van een babbeluurtje was geen sprake, er werden meteen verschillende zaken geregeld: wat is onze visie, wat willen we eigenlijk bereiken met deze vereniging? Ze waren het er snel over eens, SKS moest een vereniging worden voor de Zottegemse student, waar elke richting of studiekeuze welkom was en waar we vooral activiteiten wouden voor organiseren in onze geweldige stad. Verder werd er ook uitgemaakt wie welke functies zou opnemen dat eerste werkingsjaar, met Nino en Xander aan het hoofd van dit nieuwbakken praesidium, als respectievelijk Praeses en Vice-Praeses. Er werden inhoudelijke plannen gemaakt en ook de nieuwe VZW werd aangevraagd. Wisten deze durvers eigenlijk waar ze aan begonnen? Ze hadden er alleszins vree veel goesting in, da’s ook eigenlijk het enige dat telt.

Tegen de zomer stond Studentenkring Sottegem eigenlijk/feitelijk wel in de startblokken. Heel wat dingen waren uitgedacht, zelf het schild was al ontworpen! Het werd een combinatie van een gepersonaliseerde zirkel, de Zottegemse leeuw en de Zottegemse kleuren, met daarboven de letters SKS op een witte achtergrond. Dat hadden ze al, maar het werd nu ook tijd voor een praktische test. Een cantus. Een oefencantus, want ja, voor ze een echte cantus organiseerden, moesten ze toch wel weten hoe dat feitelijk ineen zit. Was het een goedkoop excuus om gewoon eens een zomernamiddag compleet het zwijn uit te hangen? Misschien. Maakt dat uit? Nee. Opnieuw werd de Windeekse kelder van Xander gebruikt als testlocatie voor die oefencantus. Als je er over nadenkt, dan is die kelder eigenlijk wel de meest geschikte locatie voor een SKS-museum. Of religieus bedevaartoord voor vuile schachten, waar ze vanuit Zottegem naartoe moeten stappen. Wat een idee eigenlijk. Maar soit, in die kelder werd effectief de eerste SKS-cantus ooit georganiseerd. Het werd een zeer veelzijdige kennismaking met het studentikoze zingen en zuipen, waar ook meteen enkele liedjes werden gekozen die zouden uitgroeien tot vaste waarden, The Wild Rover bijvoorbeeld, naar analogie met de IT Maarten De Roover. Er gebeurde ook enkele incidenten, die hier misschien niet voor publicatie vatbaar zijn, al werden daar ook de bouwstenen gelegd voor onze wording tot zogezegde pipi-club, al durven maar enkelen die stelling vandaag nog te poneren.

Studentenkring Sottegem trad pas echt in de buitenwereld toe nadat hun facebookpagina werd gelanceerd en de promotiecampagne kon starten om de eerste schachten te werven. Hoewel de eerste reacties op de nieuwe studentenvereniging lovend waren, konden er ook mensen het gegeven SKS niet appreciëren. Ze geloofden niet in hen, noemden hen een paddenstoelenclub die weldra weer zou verdwijnen in anonimiteit. Toen de club na de eerste doop meer dan 80 leden telden, zullen deze personen al eens gevloekt hebben. Toen SKS de komende jaren gestaag verder groeiden, moesten zelf de grootste pessimisten hun mening bijsturen. Studentenkring Sottegem is er om te blijven, dat is nu wel duidelijk.

bottom of page